Aandacht voor: Bewustwording

door | 03 sep 2021 | Achtergrondinformatie, Praktijkverhalen

In mijn massagepraktijk spreek ik vaak over bewustwording. Maar wat betekent dat nou precies?
Volgens de Van Dale betekent bewustwording: ‘inzicht krijgen in een situatie’. Op Google kun je ook lezen: ‘een staat van zijn, waarin je invloed kunt uitoefenen op een bepaalde situatie’. Als ik het over bewustwording heb, dan gaat het voornamelijk over het bewust worden van de signalen van het lijf en wat het lichaam daarmee probeert te vertellen.

Jouw lichaam geeft de hele dag signalen af. Je eet als je een hongergevoel hebt en je gaat naar bed als je moe bent. Je lijf geeft ook signalen die betrekking hebben op emoties en diepere gevoelens. Zo is verdriet vaak voelbaar rondom je hartgebied en als je zenuwachtig bent voel je dat vaak in je buik.

Je lichaam geeft ook signalen die mogelijk minder duidelijk zijn of die je niet kunt plaatsen. Je ervaart bijvoorbeeld pijn of stijfheid in je nek en schoudergebied. Misschien merk je het wel op, maar besteed je er geen aandacht aan. ‘Gaat vanzelf wel weer over.’ Soms gaat het niet over, wordt het alleen maar erger en lijkt het alsof je lijf steeds harder gaat roepen. Het kan dan zijn dat je lichaam je iets probeert duidelijk te maken.

Bewustwording van de signalen van je lijf is een leerproces

Wat nou als je stil zou staan bij die pijn en stijfheid in je nek en schouders? Wat zou je lichaam je daarmee willen vertellen? Misschien wil jouw lijf je laten weten dat je ook wel eens nee mag zeggen als iets je teveel is. Je lijf laat jou dan fysiek voelen wat er figuurlijk op je nek drukt. Je dreigt uit balans te raken en jouw lijf roept: ‘Hallo, luister even naar mij: het is me teveel!’.

Als eenmaal duidelijk is waar een bepaald gevoel of een bepaalde pijnlijke plek mee samenhangt, dan volgt er vaak al een positieve reactie van jouw lijf. Het laat jou daarmee weten: ‘Hé, hé, je hoort me’. En als je je bewust bent, kun je ook handelen.

Bewustwording van de signalen van je lijf is een leerproces. Net zo goed als het tijd kost om een vreemde taal te leren, kost het ook tijd om de taal van jouw lijf te leren verstaan. Zeker als het denkende hoofd vaak de overhand heeft, kan teruggaan naar het voelen een hele uitdaging zijn. Als je eenmaal in staat bent naar je lijf te luisteren hoeft het niet meer zo hard te roepen en kun je keuzes maken die beter bij jou passen.

Hoe begeleid ik jou bij bewustwording?

Door middel van bewustwordingsoefeningen, aanraking en verschillende massagetechnieken begeleid ik je om de signalen die je lichaam geeft te leren verstaan. Elke sessie is helemaal afgestemd op wat jij op dat moment nodig hebt.

Een sessie duurt 75 tot 90 minuten. In het eerste kwartier vindt er een voorgesprek plaats waarin we kort ingaan op wat op dat moment jouw aandacht vraagt. De massage duurt 45 tot 60 minuten. In het nagesprek is er ruimte om je ervaringen te delen.

Veel van mijn klanten zijn verrast wat bewustwording en massage hen brengt. Ze voelen zich beter in verbinding met hun lijf en zitten daardoor beter in hun vel.

0 reacties