Het nieuwe ‘oude normaal’: luister naar je lijf!

door | 27 jun 2021 | Achtergrondinformatie

Sinds gisteren zijn bijna alle beperkingen opgeheven. Veel mag weer en waar kies je dan voor? Als ik naar mezelf kijk, dan vind ik het leuk én spannend tegelijk. Inmiddels ben ik gewend aan de manier waarop mijn leven nu ingericht is. Veel rust, duidelijkheid en ritme. Maar de eerste uitnodigingen voor feestjes zijn inmiddels binnen en komende vrijdag staat het theater op mijn planning. Ik kijk er naar uit, maar het is ook wennen.

Mijn belangrijkste uitdaging is balans vinden in het nieuwe ‘oude normaal’. Corona heeft me doen beseffen dat rust me goed doet en dat het ook fijn is om een weekend een lege agenda te hebben. Hoe zorg ik er dan voor dat mijn agenda niet helemaal vol loopt?

Geen sociale verplichtingen meer

Ten eerste wil ik af van het woord sociale verplichting. Dat suggereert immers dat het een moeten is. Als ik een uitnodiging van iemand krijg, dan stel ik mezelf de vraag: Wat wil ik? Soms zal ik dan misschien iemand teleurstellen door een uitnodiging af te wijzen. Maar ik zou zelf ook willen, dat als ik iemand uitnodig, dat diegene dan komt omdat hij of zij daar zin in heeft. Nee zeggen, tegen mijn uitnodiging, voelt voor mij dan ook niet als een persoonlijke afwijzing. Zeker als de ander aangeeft dat hij of zij de uitnodiging waardeert, maar dat het op dat tijdstip even niet uitkomt. Dus als ik zelf ja zeg tegen een uitnodiging dan doe ik dat omdat ik dat zelf wil. Bestaat er een woord voor een sociale verplichting, die mag?

Momenten van rust inplannen
Als tweede ga ik ook de momenten van rust inplannen: die momentjes heb ik nodig om bij te tanken. Eric en ik houden ervan om te wandelen, vorig jaar hebben we de klompenpaden ontdekt en daar willen we er nog meer van gaan lopen. Daarnaast af en toe een dag naar sauna, een dag met de kinderen en/of kleinkinderen maar soms ook een dag lekker helemaal niks inplannen en zien wat er gebeurt.
Meenemen uit coronatijd wat werkt
De coronatijd heeft Eric en mij ook veel gebracht en we streven er naar om bepaalde elementen vast te houden. Thuiswerken leek onmogelijk in Eric zijn baan, nu werkt hij al maanden thuis en blijkt dat ook te kunnen. Door mijn nieuwe rooster zit er meer regelmaat in mijn werkdagen en dat bevalt goed. Daarnaast is gebleken dat je heel goed iemand aandacht kan geven op afstand. Een kaartje of een belletje is een kleine moeite en dat doet zowel de ander als mijzelf goed.
Luisteren naar je lijf

De balans tussen inspanning en ontspanning is voor iedereen verschillend. Ik zit nu goed in mijn vel en dat wil ik graag zo houden, dat doe ik door naar de signalen van mijn lijf te luisteren. Mijn lijf laat het mij weten als het toch teveel wordt. Dan zal ik nog meer rust inplannen.

Ik ben ook benieuwd naar jouw verhaal. Wat neem jij mee uit de coronatijd en hoe zorg jij ervoor dat het niet teveel wordt?

0 reacties