Massagetherapie bij fibromyalgie

door | 23 mei 2022 | Fysieke klachten

Al jarenlang heb je pijn in je spieren en voelen je gewrichten stijf aan. Je bent vaak moe en hebt last van stemmingswisselingen. De doktoren weten het eigenlijk ook niet en uiteindelijk, na veel onderzoeken, krijg je als diagnose te horen dat je fibromyalgie hebt en moet je het doen met de mededeling dat er niet zoveel aan te doen is. Pijnstilling, rust houden en blijven bewegen is het advies. “Leer er maar mee leven” is de niet-uitgesproken boodschap die jij misschien wel tussen de regels door hoort.

Is dit wel zo of is er toch meer mogelijk? Gebleken is dat massagetherapie bij fibromyalgie vaak goede resultaten biedt. Massagetherapie kan fibromyalgie niet genezen, maar kan de ziekte wel een stuk draaglijker maken. Door de holistische aanpak is er aandacht voor jou als mens in zijn totaliteit, op fysiek, emotioneel en mentaal vlak.

Samen ontdekken wat jij nodig hebt

Iedereen is uniek en zo ook jij met jouw fibromyalgie. Dat vereist ook een aanpak op maat. Misschien heb je al veel stappen gezet en weet je inmiddels wat je wel en niet kunt. En misschien valt er nog veel te ontdekken. We kijken samen naar wat jij nodig hebt. Aandachtsgebieden zouden kunnen zijn:

  • Leren omgaan met je pijn: er tegen vechten kost zoveel energie.
  • Jouw energieniveau: bij een laag energieniveau helpt het vaak om eerst energetisch te werken en rust te brengen in een moe lijf.
  • Jouw fysieke klachten: soms helpt het om vooral juist eerst daaraan te werken. Eerst minder pijn ervaren en daarna meer ruimte voor de overige dingen.
  • Het verschil leren voelen tussen gespannen en ontspannen. Vaak worden spieren onbewust aangespannen.
  • Jouw ademhaling: deze kan ondersteunend werken.
  • De signalen die jouw lijf geeft beter leren begrijpen en voelen wat jouw lijf nodig heeft, bijvoorbeeld rust of juist beweging.
  • Het leren herkennen van jouw grenzen en deze duidelijk aangeven.
  • Werken aan het aanvaarden van het hebben van fibromyalgie en leren dat het oké is om niet oké te zijn.
  • Leren hoe je mentaal sterker wordt, jouw humeur wordt minder afhankelijk van de mate van aanwezigheid van de fibromyalgie.
  • Het leren ontdekken dat er meer is dan de fibromyalgie. Je bent niet je fibromyalgie maar je hebt fibromyalgie! Er is ook nog een gezond deel van je lijf waar juist energie uit gehaald kan worden. Ook heel fijn om juist deze plekken te leren kennen.

Kortom een heel scala aan aandachtsgebieden waar we samen aan kunnen werken en wat kan resulteren in het ervaren van minder pijn, meer energie en minder andere ongemakken.

Ik begeleid veel klanten met fibromyalgie, sommigen komen inmiddels al jarenlang. Iedere keer is er een ander aandachtspunt waar we aan werken. Hun ziekte is niet weg, wel merken ze duidelijke voordelen als ze luisteren naar hun lijf en meebewegen met wat hun lijf nodig heeft. Ook de massage helpt hen, hun lijf voelt vaak beter aan na een behandeling.

Wat kun je verwachten van een sessie massagetherapie

Iedere dag met fibromyalgie is anders en zo is ook een sessie nooit hetzelfde. Er is wel een opbouw die elke keer hetzelfde is. We beginnen met een voorgesprek: hoe is het vandaag met je. Daarna volgt de behandeling op de massagetafel. We ronden af met een nagesprek: hoe heb je de sessie ervaren en wat neem je eventueel mee naar huis.

Afhankelijk van wat jouw lijf aangeeft pas ik de volgende massagetechnieken toe met ieder hun eigen, specifieke werking:

  • Bindweefselmassage: vaak wordt er meer ruimte ervaren na deze behandeling.
  • Triggerpointmassage: de spier kan zich weer ontspannen.
  • Energetische massage: helpt onder andere om te kunnen ontspannen en zorgt voor bewustwording.
  • Holistic pulsing: hele zachte massage om het hele lichaam, ook in het lijf, te masseren.
  • Manuele lymfedrainage: heeft een zeer ontspannende en pijn dempende werking.

Boven alles zie ik jou als mens en niet als patiënt. Er is vooral ook aandacht voor wat jou als mens uniek maakt en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Waar jouw levensenergie zit en hoe je vooral ook dat deel verder uit kunt breiden. Kortom aandacht voor jou!

Heb jij fibromyalgie en ben je geïnteresseerd in deze aanpak? Kom eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan kijken we samen of massagetherapie bij fibromyalgie ook bij jou past.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten.

0 reacties