Ontspannings­massage, of toch niet…

door | 20 jan 2022 | Achtergrondinformatie, Fysieke klachten

Af en toe krijg ik de vraag: ‘Geef je ook ontspanningsmassages?’ Waarop ik antwoord: ‘Nee, maar kennelijk heb je behoefte aan ont-spanning omdat er spanning voelbaar is.’ ‘Ja, en daar wil ik graag van af en ik denk dat een ontspanningsmassage mij daarbij kan helpen’, is dan een veel gehoorde reactie.

Binnen mijn praktijk geef ik geen massages met als enige doel ontspanning. Het kan zijn dat een lichaam zich na een ontspanningsmassage even ontspant, maar vaak zal het gevoel van spanning, als er verder niks verandert, weer snel terugkeren. Als er spanning voelbaar is, laat het lichaam dat niet voor niks voelen.

Bij voelbare spanning en een verlangen naar ontspanning is het, voor de langere termijn, vaak beter om te kiezen voor een holistische massage.

Hoe ziet een holistische massage eruit?

Lichaam, denken en voelen staan niet op zichzelf. Alles hangt met elkaar samen, is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar. Bij een holistische massage is er ruimte om te onderzoeken wat er in het moment speelt en wat de achterliggende reden van dat gevoel van spanning zou kunnen zijn. Een holistische massage leidt vaak tot bewustwording, bijvoorbeeld het besef dat aangespannen nek- en schouderspieren misschien wel samenhangen met werk(druk) dat letterlijk op nek en schouders drukt.

Massage op maat!

Een holistische massage wordt elke keer afgestemd op wat er op dat moment speelt. In overleg bepalen we welk lichaamsdeel of thema de meeste aandacht vraagt en vervolgens tijdens de sessie aandacht krijgt. De keuze van de massagetechniek die wordt gebruikt is ook weer afhankelijk van het moment én de persoon. Zo volgt er een massage op maat, die passend is voor dat moment. In bovengenoemd voorbeeld zouden de nek en schouders extra aandacht kunnen krijgen.

Misschien neem je een inzicht mee

Als eenmaal duidelijk is waar jouw klacht mee samenhangt is het ook mogelijk om daar actie op te ondernemen. Misschien besluit je om op je vrije dagen écht vrij te zijn en leg je op die dagen de zakelijke telefoon weg. Je lijf laat je meteen voelen wat het resultaat daarvan is.

Toch een ontspanningsmassage?

Een holistische massage kan zorgen voor inzicht in de mogelijke oorzaken voor spanning die voelbaar is. Vaak valt er al een verandering waar te nemen in je lijf door alleen al het erkennen dat bijvoorbeeld iets te zwaar voor je is. Je lijf voelt zich dan begrepen en mogelijk neem je waar dat er daarna iets verandert. Je voelt wellicht dat het weer gaat stromen in je lijf, waar mogelijk eerst een blokkade zat. Ook kan er ontspanning worden gevoeld.

Misschien is de massage daarmee dan toch nog een ontspanningsmassage.

0 reacties