Aandacht voor: ouderen

door | 13 mrt 2021 | Praktijkverhalen

Dinsdagochtend, half 11: de bel gaat.

Daar staat hij weer: een van mijn trouwste klanten. Inmiddels ruim boven de 80 en redelijk vitaal nog, maar ook kwetsbaar. Eerst nemen we de week door: naar de oorarts geweest, zijn dochter geholpen in haar nieuwe huisje enz. De gewone dagelijkse dingen. Zijn vrouw is een paar jaar geleden overleden en dat doet hem nog steeds zeer. Het doet hem goed om af en toe over haar te praten. Maar er is ook een sterke wil om nog een poosje mee lopen in deze wereld en daarom zorgt hij goed voor zichzelf.

Bij elk bezoek kijken we samen welke massage voor die dag passend is. De ene keer doen zijn benen zeer en krijgt hij een uitgebreide beenmassage, een andere keer geeft hij aan zich moe te voelen en ontvangt hij een ontspanningsmassage. Een uur lang mag ik deze lieve man masseren. Na dat uur zegt hij altijd: ’Zo, nu kan ik er weer voor 2 weken tegen, het voelt allemaal weer goed. Het stroomt weer’.

De glimlach op zijn gezicht bij het afscheid geeft mijn dag extra kleur. Dankbaar dat ik een heel klein beetje mag meewerken aan zijn mentale en fysieke gezondheid. Hij staat weer op mijn kalender: half 11, over 2 weken.

Aandacht voor preventieve zorg bij ouderen

We zien bij ouderen vaak dat ze denken dat bepaalde ongemakken die ze ervaren, bij het ouder worden horen. Veel van hen houden er ook niet van om te zeuren. Ze stellen bezoek aan huisarts of andere hulpverlener uit totdat het niet meer gaat en soms is het dan te laat.

Binnen de gezondheidszorg is er steeds meer aandacht voor preventieve zorg voor deze doelgroep. Ook bij Massagepraktijk Aandacht Plus heb ik aandacht voor ouderen. Ik zie deze klanten meerdere keren per jaar en hebben dan aandacht voor:

  • Lichaam: Eventuele lichamelijke klachten, die wij kunnen behandelen, worden direct aangepakt en waar mogelijk de kop ingedrukt. Denk aan stijve spieren, onrustige benen en bijvoorbeeld een onrustig gevoel. Als lichamelijke klachten zich aandienen die extra zorg verdienen van een huisarts, dan zullen we als  advies meegeven om deze te bezoeken.
  • Mentaal welbevinden: Hoe zit onze klant in zijn vel? Even een praatje en aandacht voor wat hen bezig houdt.
  • Leefstijladviezen: Adviezen op gebied van voeding en beweging. Soms zien we terug dat onze klanten minder goed voor zichzelf gaan zorgen. Ze vergeten gezond te eten of drinken te weinig.

De klanten uit deze doelgroep die regelmatig mijn praktijk bezoeken geven aan dat ze door mijn massages beter in hun vel zitten. De meest gehoorde positieve resultaten zijn:

  • minder pijn;
  • minder spierstijfheid en spanning;
  • hogere weerstand;
  • betere doorbloeding;
  • meer energie;
  • mentaal fitter.
Dankbare doelgroep

Het is een dankbare doelgroep waar ik met plezier voor werk. Ik zie zulke mooie resultaten! De klant van het stukje hierboven kwam afgelopen week voor de 100-ste keer. Dat hebben we gevierd met koffie en taart. Hij gaf aan te willen gaan voor de volgende 100. Ik hoop met hem mee en doen wat ik kan om hem zo vitaal mogelijk te houden…

0 reacties