De technieken

van Massage­praktijk Aandacht Plus

Massagetechnieken

Tijdens een sessie gebruik ik verschillende massagetechnieken.

Meer informatie over de achtergrond, werking en intensiteit van de diverse technieken kun je lezen op deze pagina.

Beeld van bindweefselmassage van de schouder

Klassieke massage

Voelen je spieren gespannen en is er pijn of stijfheid voelbaar? Deze zogenaamde spierspanning kan veroorzaakt worden door diverse factoren, zoals: lang in een zelfde houding zitten, sporten en zware arbeid. Heel vaak komt het voor dat je onbewust je spieren aanspant. Stress of spanning in je leven kunnen daaraan ten grondslag liggen. In de meeste gevallen herstelt je lichaam zelf. Slaap en rust doen vaak wonderen. En soms heeft je lichaam even ondersteuning nodig. Een klassieke massage kan dan daarbij helpen.

Werking:

Deze massage, ook wel Zweedse klassieke massage genoemd, heeft een positieve werking op de doorbloeding van spieren en het stimuleren van de lymfestroom. Verder bevordert het de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen.

Doorgaans verdwijnen de klachten van pijn en stijfheid en is er na deze massage weer ontspanning voelbaar.

Intensiteit:

Matig tot iets steviger

 

Energetische massage

Een energetische massage laat je voelen hoe het werkelijk met je gaat. In deze massage wordt je uitgenodigd om contact te maken met jezelf en verbinding te maken met wat er binnen in jou speelt. Doordat bepaalde emoties zich kunnen vastzetten in je lichaam kan op bepaalde plaatsen de energie niet meer vrijelijk stromen. Op die plaatsen voelt het ‘anders’ (pijn, leeg, vol enz.). Vaak lopen we in ons dagelijks leven weg van ongemak; in deze massage is er ruimte om alle gevoelens er gewoon te laten zijn zoals ze zich aandienen. Door eerst toe te laten komt er misschien inzicht in wat jij los wil laten of juist op een andere manier wil vasthouden.

Werking:

Het doel van deze massage is dus niet het wegwerken van pijnklachten en andere ervaringen.  Het belangrijkste doel in deze massage draait om bewustwording. Het lichaam heeft zo zijn eigen wijsheid in zich en het zal nooit liegen, het heeft altijd de intentie om jou de juiste richting op te sturen. Met zijn unieke lichaamstaal heeft hij de functie als een soort raadgever of beste vriend en geeft het precies aan welk terrein extra aandacht nodig heeft. De langzame strijkingen kunnen gericht zijn op spieren of op bindweefsel. Vaak wordt de massage ook als rustgevend ervaren.

Intensiteit:

Mild

 

Bindweefsel­massage

Zelf merk je vaak niet dat je bindweefsel strak staat. Pas door een bindweefsel­massage word je je daarvan bewust. Soms is er wel een gevoel van niet lekker in je vel zitten, zonder direct de oorzaak te weten. Een bindweefsel­massage wordt toegepast, zoals het woord het al zegt, op de onderhuidse bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zicht tussen de spieren en de huid. Door de werking op het bindweefsel en de reflexzones op de rug valt deze massage onder de reflexzone massage. Bij een reflexzone massage wordt er vanuit gegaan dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, klieren en andere lichaamsdelen. Elke prikkel afkomstig uit een ontregeld orgaan of lichaamsdeel kan op corresponderende huidzones voelbaar zijn.

Werking:

Door het stimuleren van deze zones wordt het desbetreffende orgaan gestimuleerd en daardoor kunnen blokkades verdwijnen. Naast de fysieke positieve werking van een bindweefsel­massage, kan deze massage er ook toe bijdragen dat er mentaal iets losgemaakt wordt, waardoor gevoelens en gedachten die vastzaten weer de vrije loop krijgen.

Intensiteit:

Wordt doorgaans als zeer intensief ervaren. De techniek wordt aangepast aan wat past bij jouw lichaam. Het is bij deze massage extra van belang dat je opmerkzaam blijft van wat er te voelen valt.

 

Triggerpoint massage

Ken je de uitdrukking: als ik hier druk, voel ik daar pijn. Het zou dan zomaar om een triggerpoint kunnen gaan. Triggerpoints worden in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Eigenlijk zijn het zeer lokale verkrampingen in spieren waar, als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof, een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf voel je harde bobbeltjes of strengetjes. Bij flinke druk kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Ze kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen, namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. De oorzaak is vaak overbelasting, stress, een slechte houding of lichamelijk letsel. Elk triggerpoint heeft een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Veel vage pijnklachten kunnen door triggerpoint massage verholpen worden.

Werking:

Door te strijken over het triggerpoint of door continue druk op het triggerpoint uit te oefenen wordt de doorbloeding verbeterd en bevordert het de ontspanning van de spiervezels op de gevoelige plek.

Intensiteit:

Matig tot intensief

Manuele lymfedrainage

Houd je vocht vast of hoopt vocht zich ergens op? Dan zou een manuele lymfedrainage iets voor jou kunnen zijn. De manuele lymfedrainage is daarnaast ook goed inzetbaar bij o.a.: zwangerschap, voor en na een operatie, stress en spierpijnen en spierletsel.

Werking:

De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren waardoor het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfebanen afgevoerd wordt. Daarnaast brengt een manuele lymfedrainage het zenuwstelsel in balans en heeft het een zeer ontspannende en pijn dempende werking.

Intensiteit:

Zeer zacht, mild

Holistic Pulsing

Holistic Pulsing is geen massage, het is een techniek waarbij jouw lichaam zachtjes wordt gewiegd in een bepaald ritme. De zogenaamde pulsbeweging volgt het natuurlijke ritme van jouw lichaam; er wordt geen kracht gebruikt. Ook wordt er gerekt en gestrekt. Holistic pulsing nodigt uit om jou te laten voelen en ervaren waar spanningen en onbewuste blokkades zitten. Op deze plaatsen is er bijvoorbeeld geen beweging voelbaar, terwijl de masseur het lichaam wel ziet bewegen.

Werking:

Ons lichaam bestaat uit ca. 70% water. Het is belangrijk dat dit kan stromen. Holistic Pulsing helpt om het water te laten stromen waardoor organen beter kunnen functioneren en er ruimte komt waar eerst een blokkade zat. Het ondersteunt daarnaast de ademhaling, lymfesysteem, de spijsvertering en spierfunctie. Het kan als een aparte sessie van ongeveer een uur gegeven worden (dan kun je je kleding aanhouden) maar doorgaans wordt het geïntegreerd met andere massagevormen.

Intensiteit:

Doorgaans mild en zacht en soms wat energieker